Johan Zonnenberg

10 februari 2016

johan zonnenbergZilverbron boek:

Stella A-Z
Januskop

Genre:
● Literaire roman/thriller (Stella A-Z)
● Young Adult (Januskop)

Media:

Johan op Facebook

 

 Over Johan Zonnenberg

Johan Zonnenberg werd in Den Haag geboren, vlakbij het strand. Een deel van zijn jeugd bracht hij echter door in Canada. Hij heeft een uitgebreide ervaring als leraar Engels en als leerling- en docentbegeleider. Daarnaast is hij coördinerend auteur van educatieve uitgaven. Eerder schreef hij informatieve boeken, maar ook verhalen en gedichten.

Met zijn verhalen won hij verschillende prijzen, zoals de eerste prijs Natuur en muziek in 2003 en de Monologenprijs in 2007. Een gedicht van hem werd in 2007 genomineerd voor de Nieuwegeinse Literatuurprijs.

In 2010 was hij een van de prijswinnaars van Het Beste Manuscript met Januskop, een roman voor jongvolwassenen. Zijn 8+kinderboek Frank verscheen in 2012.

In 2013 won hij de 1e prijs van de Gerard Vermeersch monologen-schrijfwedstrijd met de monoloog Zien in het donker en de Hendrik Prijs-prijs beste kortverhaal met De geur van oude gerbera’s. In 2014 werd hij winnaar van de Paul Harland Debutantenprijs voor Fantastiek met de vertelling ZeroKelvin. Met Legoland werd hij genomineerd voor het beste reisverhaal Boekenweek 2014.

 

Over Stella A-Z

Stella A-Z is een roman voor volwassenen. Het is een boeiend en aangrijpend verhaal dat in de Libelle Spannende-verhalenwedstrijd van januari 2009 bij de beste twintig eindigde.

De hoofdpersoon staat aan het graf van het dochtertje van zijn vriendin en kijkt terug op zijn leven tot nu toe. En hij kijkt vooruit. Kan en mag hij na alles wat gebeurd is hoop hebben op de toekomst?

Het begon allemaal zo mooi. Een in zichzelf gekeerde man van circa 30 krijgt een vriendin. Het gelukkige koppel krijgt een dochtertje, Stella. Dat verandert hun hele leven. Het kind huilt veel, maar de ouders houden elk op hun eigen manier van Stella. Hun hart breekt als de kleine onverwachts overlijdt. Een tijd van verdriet en grote spanning breekt aan. Een scheiding is een feit.

Pas een tijd later lijkt er weer plaats voor geluk. De vader krijgt een nieuwe relatie. Kan hij wel gelukkig zijn? Waarom kan hij niet echt rouwen als de dochter van zijn nieuwe vriendin ook onverhoeds overlijdt?

Bij Stella A-Z ligt de spanning niet zozeer aan de oppervlakte, maar onderhuids. Het is een dreiging waarvan de lezer zich steeds meer afvraagt wanneer en hoe die door het oppervlak heenbreekt. Ook het einde zal de lezer niet gemakkelijk loslaten, zowel door de schok die het teweeg brengt als door de verschillende vragen die het onwillekeurig oproept.

 

Over Januskop

Janus, de hoofdpersoon in Januskop, kijkt op twee manieren naar het leven: dromerig en vol bluf. Hij heeft allebei ook wel nodig, want de realiteit? Die is niks. Janus heeft daardoor ook twee verhalen over wat hij meemaakt.

Hij vertelt open en eerlijk wat er met hem gebeurt, het vertrek van zijn vader, zijn op- en afgang aan het gym, zijn activiteit – of liever z’n inactiviteit – en zijn vriendschappen binnen het vmbo, de nieuwe vriend van z’n moeder, zijn eigen ervaringen met vrouwen. En wie is die stille beller?

Als een echte Januskop heeft Janus twee gezichten, kijkt hij twee kanten op – en heeft hij geen achterkant. Net als dit boek. Je kunt dus aan twee kanten beginnen met lezen.

Ben je meer van het dromerige? Kies dan voor braniejanus, dan leer je de harde kant kennen. En daarna heeft droomjanus misschien weer geruststellend je eigen sfeer.

Ben je eerder een leftype? Draai het boek om en begin met droomjanus. Dan zie je het verschil met jezelf. Je kunt vervolgens alles weer recht zetten met braniejanus. Maar je loopt risico.

Aan het einde van de twee verhalen wil je misschien wel overstappen, van branie naar droom, of andersom. Zo heeft alles en iedereen z’n ene voorzijde en z’n andere. Jij, Janus, en zeker ook het boek Januskop.

Geen reacties